Ana içeriğe atla

Yeni Nesil HTML!


HTML5, HTML dilinin en son ve en güncel sürümüdür. Adını ilk kez 22 Ocak 2008’de duyurmuştur. Henüz bazı tarayıcılar tarafından tam olarak desteklenmese de birçok tarayıcı HTML5’i kısmen de olsa desteklemektedir.
HTML5 birçok yeni elementi barındırmaktadır. Ses,video,çizim alanı gibi yeni gelişmiş elementler ile HTML4 ile yapamadığımız birçok şeyi HTML5 ile yapabiliyoruz.
HTML5 in getirdiği video özelliği bizim için oldukça faydalı olmaktadır. Eskiden bir web sayfasında video oynatmak için Flash, Silverlight gibi teknolojileri kullanmak gerekirdi. Ama artık o teknolojileri kullanmaya kalmadan videolarımızı oynatabiliyoruz.

HTML5 ile gelen yeni kodlar;

<canvas>: Sayfada bir tuval alanı oluşturur. Tuvale çizim Javascript ile yapılabilir.
<audio>: Sayfaya ses oynatıcı bir modül ekler.
<video> : Video oynatıcı bir modül ekler.
<progress> : İşlem süreci göstergesi ekler.
<caption> : Başlık olarak düşünülen metinleri düzenler.
<header> : Sitenin başlık ve açıklama içeriğini alır.
<nav> : Menüleri ve bir takım zaruri işlevleri içine alır.
<footer> : Sitelerin en alt kısmını içine alır.
<section> : Sitelerin ana içerik kısmını içine alır.
<aside> : Ana içerikte ayrı yazılan kısımdır.
<article> : Makale, deneme tarzı yazıları kapsar.
<embed> : Dışarıdan eklenen componentler için kullanılır. (Örn : .swf uzantılı dosyalar)
<details> : Detay bilgisi içerir.
<summary> : Yazının başlığını belirler.
<time> : Tarih, saat verilerini kapsar.
<mark> : Yazı içerisinde özellikle üstünde durulan kelimeleri belirler.
<figcaption> <figure> elementinin başlığını belirler.
<figure> : Çeşitli medya içeriği gruplarını belirler.
<hgroup> : Başlık grubunu belirtir. H1, H2 gibi başlık elementleri burada tanımlanabilir.
<datalist> : Düzenlenebilir elementlere otomatik tamamlama özelliği verilmesini sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Java-Adı, Soyadı ve Yaşı Soran Program

Scanner hayat= new Scanner(System. in ); //Klavyeden değer girmemizi sağlar.                             System. out .print( "Adınız" ); / /yazıyı ekranda gösterir ve klavyeden değeri girmemize yarar.              String ad =hayat.next(); //Girilen değeri String'e çevirip s1'e aktarır.                           System. out .print( "yaşınız" ); / /yazıyı ekranda gösterir ve klavyeden değeri girmemize yarar.              int s1 =hayat.nextInt(); //Girilen değeri Int'e çevirip s1'e aktarır.                   ...

Html Programlama Dili Midir?

Yılın ilk yayını ile karşınızda  Html (HyperText Markup Language / Hareketli Metin İşaretleme Dili), internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir dildir. Html, belgelerin birbirine nasıl bağlanacaklarını ve belge içindeki metin, resim ve benzeri nesnelerin nasıl yerleştirilecekleri belirleyen ve etiket(tag) denilen kod parçacıklarından oluşan bir sistemdir. Yani bir biçimlendirme dilidir. Bu tagların aralarına başka dillerden yerleştirilebilir. Bu özelliğinden dolayı başka dillere ev sahipliği yapar. Örneğin JavaScript ile yazdığınız program kodlarını HTML içerisine yerleştirebilirsiniz. Kullanıcının belirgin eylemlerinde bu kod parçalarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Html herhangi bir programlama mantığı taşımaz. Veriler içine yerleştirilen etiketler, metnin dolayısıyla belgenin browser tarafından verileri nasıl işleyeneceğini belirler. Bundan dolayı Html bir programlama dili değildir.

C# Tagları ve Anlamları

       Ekrana yazma Tagları Ekrana yazı yazmak yada yazılan yazıyı göstermek için kullanılan taglardır. Console.Write();  İmleç yanında durur. Console.WriteLine();  İmleç aşağı geçer.        Cevirici Taglar Klavyeden girilen veriler String bir ifade olduğu için String de sadece okuma işlemi yapar. Ama İnt sayı değişkeni olduğu için okuduğunu sayıya çevirir.                   String ad=Console.ReadLine(); String ifadeleri çevirmek için kullanılır. int s1=int.Parse(Console.ReadLine()); int s1=Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); Sayısal ifadeleri çevirmek için kullanılır. double s1 = double.Parse(Console.ReadLine()); double s1 = Convert. ToDouble( Console .ReadLine()); Virgüllü ifadeler için kullanılır.      Ekranda Tutma tagları Yazılan yazısı biz istediğimiz zamana kadar ekranda tutmaya ...