Ana içeriğe atla

Web Sitesi ve Web Tasarım Nasıl Olmalıdır?

web tasarım nasıl olmalıdır?

1. Bir web sitesi içerik ve görsel unsurları güçlü, ziyaretçisini sıkmayacak, kolay anlaşılır ve kullanılır olmalıdır.
2. Bir bütünlük içermeli ve ulaşılmak istenilen bilgi el altında bulunmalıdır.
3. Web sitesinin grafik arayüzü, kullanılan renkler, menü ve erişim yapısı, programlama altyapısı kullanıcı odaklı oluşturulmalıdır.

4. Esas olan, kullanıcıya ürün ve hizmeti en kısa yolla ulaştırmaktır. Bu nedenle sitenin hızını düşürecek abartılı animasyonlar, bekleme süreçleri, video ve ses objeleri, kullanımı zor menüler tercih edilmemelidir.
5. Profesyonel bir web sitesinde yer alan her sayfa arama motorları tarafından indekslenebilir yapıda oluşturulmalıdır.

web tasarım nasıl olmalıdır?
6. Sayfada gereksiz grafikler bulunmamalıdır. ( Nedeni, ülkemiz şartlarında zaten yavaş olan Internet' te sayfanızı ziyeret eden kişi anlamsız yere orada bulunan grafiklerin yavaşlattığı sayfanızı beklemekten sıkılacak ve hemen başka bir adrese gideceklerdir. Pek çok istatistik göstermiştir ki sayfanızın adresini yazdıktan 30-40 saniye sonra sayfanızın büyük bir kısmı ziyaretçinin bilgisayarında gösterilememişse o sayfa ne kadar güzel görünürse görünsün çok az kişi tarafından izlenecektir. Büyük bir kısmı sıkılıp gidecektir.)7. Sayfa şirketin misyonuna uygun olmalıdır. (Örneğin gayet ciddi bir şekilde yurt içi ve yurt dışı pazarda ürünler satan bir şirketin sayfasında tabir caizse hoplayıp zıplayan, sağdan sola kayan yazılarla dolu olan, fareyi her kıpırdattığınızda acaba ne olacak diye merak edilen bir sayfa olamaz. Böyle bir sayfa şirketin ciddiyetine aykırı düşer.)
8. Arka plana müzik veya sayfanın arkaplanına dev ebatlarda resim koyulmamalıdır. ( Dev bir resim sayfayı çok yavaşlatacağı için o resim zaten kimse tarafından görüntülenemeyecektir. Müzik ise bambaşka bir olaydır. Siteyi ziyaret eden kişi o müziği sevmiyor ise baştan kaybettiniz sayılır. Hele bir de ses dosyalarının çok büyük dosyalar olduğu ve midi seslerin kalitesinin de genelde çok düşük olduğu düşünülürse sayfanızda müzik kesinlikle çok gereksizdir.)

9. Sayfanın renklerinde bütünlük olmalıdır. ( Bu ziyeterçinin hoşuna gidecek bir bütünlük arz eden bir ortamda çalışmak size karşı sözlere vurulmamış bir güven duymasına yol açacaktır.)web tasarım nasıl olmalıdır?
10. Sayfanız size özgü olmalıdır. (Bir web sayfası yaptırmayı düşündüğünüz vakit Internet' te gezinmeye başladınız ve rakiplerinizin bazılarının web sayfalarını gördünüz. Bu kalitede bir sayfa istiyorsunuz. İşte bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey web sayfanızın kesinlikle bir taklit olmamasına çalışmanızdır. Web tasarımcınızın başa sayfalardan esinlenmesi gayet doğaldır fakat bu esinlenme taklit boyutlarına gidiyorsa tehlike vardır. Hem yasal yoldan sorumluluk altına girilebileceği gibi, daha önce o sayfayı ziyaret etmiş bir kişi ardından sizin sayfanıza girdiğinde çok gülünç bir durum ortaya çıkacak ve ziyaretçinin gözünde amatör bir şirket olarak kalacaksınız.)

11. Sayfada en son teknoloji kullanılırken çok dikkat edilmelidir. ( Dünya üzerinde en çok kullanılan web gezginleri, Internet Explorer, Netscape ve Opera arasında çok belirgin farklılıklar vardır. Bir gezgin ile iyi görünen bir sayfa diğeri ile çok çirkin görünebilir. Veya birisinin desteklediği bir teknoloji diğeri tarafından desteklenmiyor olabilir. Bu durumda web tasarımı sırasında sayfanın birden fazla versiyonunun hazırlanması veya tek sayfanın bütün gezginler tarafından düzgün gösterilebildiğinden emin olunması gerekir.)

12. Sayfanın ebatı  önemlidir. ( Bilgisayar ekranlarında kullanılan çözünürlükler genelde 640x480, 800x600, 1024x768 olmaktadır. Büyük bir kesim 800x600 kullanmakla beraber yine de diğer çözünürlükte kullanan kişilerin de ihmal edilmemesi gereklidir. Sayfanıza giren bir kişiye onun ekranının 2 katı ebatta resimler sunarsanız sizin hakkınızda çok da iyi şeyler düşünmeyeceği apaçıktır. Bu nedenle benim hedef kitlem kim, hedef kitlem ne tür bilgisayarlarda çalışacak gibi sorulara cevap bulunup ona göre sayfa tasarlanmalıdır.)

web tasarım nasıl olmalıdır?

13. Web sayfalarında mümkün oldukça Java Appletleri, ActiveX scriptleri vb... kullanılmamalıdır. (Bu uygulamalar ziyaretçinin makinasında belirgin bir yavaşlamaya yol açacak hatta ve hatta belki de web gezgininin hata vererek kapanmasına yol açacaktır. Bilinçli kullanıcılar artık Java Appletleri içeren sayfalarda bulunan gereksiz şovlardan öylesine bıkmışlardır ki, sayfa yüklenirken hemen kendini belli eden Java Appleti içerdiğini anladığı sayfaları daha içeriğine bakmadan kapatır olmuşlardır.)

14. Web sayfası gayet sade, istenileni veren ve ziyeterçinin gözünü okşayan bir şekilde olmalıdır.

15. Sitenin başlığı içeriği ve ismi birbiyle uyumlu olmalıdır. (Sitenizi ziyaret eden kişilerin büyük bir kısmı sayfanızı bir arama motoru aracılığıyla ziyaret etmiş olabilir. Ziyaretçi aradığını web sitenizde bulamaz ise bir daha gelmeyebilir.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Java-Adı, Soyadı ve Yaşı Soran Program

Scanner hayat= new Scanner(System. in ); //Klavyeden değer girmemizi sağlar.                             System. out .print( "Adınız" ); / /yazıyı ekranda gösterir ve klavyeden değeri girmemize yarar.              String ad =hayat.next(); //Girilen değeri String'e çevirip s1'e aktarır.                           System. out .print( "yaşınız" ); / /yazıyı ekranda gösterir ve klavyeden değeri girmemize yarar.              int s1 =hayat.nextInt(); //Girilen değeri Int'e çevirip s1'e aktarır.                   ...

Html Programlama Dili Midir?

Yılın ilk yayını ile karşınızda  Html (HyperText Markup Language / Hareketli Metin İşaretleme Dili), internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir dildir. Html, belgelerin birbirine nasıl bağlanacaklarını ve belge içindeki metin, resim ve benzeri nesnelerin nasıl yerleştirilecekleri belirleyen ve etiket(tag) denilen kod parçacıklarından oluşan bir sistemdir. Yani bir biçimlendirme dilidir. Bu tagların aralarına başka dillerden yerleştirilebilir. Bu özelliğinden dolayı başka dillere ev sahipliği yapar. Örneğin JavaScript ile yazdığınız program kodlarını HTML içerisine yerleştirebilirsiniz. Kullanıcının belirgin eylemlerinde bu kod parçalarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Html herhangi bir programlama mantığı taşımaz. Veriler içine yerleştirilen etiketler, metnin dolayısıyla belgenin browser tarafından verileri nasıl işleyeneceğini belirler. Bundan dolayı Html bir programlama dili değildir.

C# Tagları ve Anlamları

       Ekrana yazma Tagları Ekrana yazı yazmak yada yazılan yazıyı göstermek için kullanılan taglardır. Console.Write();  İmleç yanında durur. Console.WriteLine();  İmleç aşağı geçer.        Cevirici Taglar Klavyeden girilen veriler String bir ifade olduğu için String de sadece okuma işlemi yapar. Ama İnt sayı değişkeni olduğu için okuduğunu sayıya çevirir.                   String ad=Console.ReadLine(); String ifadeleri çevirmek için kullanılır. int s1=int.Parse(Console.ReadLine()); int s1=Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); Sayısal ifadeleri çevirmek için kullanılır. double s1 = double.Parse(Console.ReadLine()); double s1 = Convert. ToDouble( Console .ReadLine()); Virgüllü ifadeler için kullanılır.      Ekranda Tutma tagları Yazılan yazısı biz istediğimiz zamana kadar ekranda tutmaya ...